Το πρώτο βήμα προς την καθολική δωρεάν εκπαίδευση με δελτίο

Του Νίκου Τιμοθέου

Η δυνατότητα της ΕΠΙΛΟΓΗΣ είναι σήμερα βασικός συντελεστής δημοκρατίας και ανθρώπινο δικαίωμα! Ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, από τη συντηρητική αριστερά μέχρι την προοδευτική δεξιά, κόπτεται για το δικαίωμα επιλογής και για τη διασφάλιση «υγιούς ανταγωνισμού»! ΣΕ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ …ΠΑΙΔΕΙΑ!

  • Όλοι θέλουμε φθηνό και καλό γάλα, ψωμί, κρέας, ηλεκτρικό ρεύμα… και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Όλοι παραπονούμαστε όταν η Υπηρεσία και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού δυσκολεύονται να τα διασφαλίσουν!

  • Όταν φθάσουμε στην παιδεία, η δυνατότητα επιλογής «πάει περίπατο». Στην εκπαίδευση είμαστε όλοι δέσμιοι του κρατικού και του συνδικαλιστικού μονοπωλίου! Ούτε καν μεταξύ δημόσιων σχολείων δεν μπορούμε να επιλέξουμε!

  • Βέβαια, θα πείτε: «Μπορεί κάποιος να επιλέξει «ιδιωτικό» σχολείο –στα πλαίσια πάντα της …«δωρεάν» εκπαίδευσης!» Οπότε θα πληρώνει δίδακτρα στο ιδιωτικό ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να καταβάλει, μέσω του φόρου εισοδήματος του, και το μισθό του δασκάλου και τα λοιπά έξοδα του δημόσιου σχολείου! Αυτό όμως συνιστά τη χείριστη διάκριση.

  • Τώρα γιατί η κυπριακή κοινωνία αναμένει να βελτιωθεί η παιδεία χωρίς οποιοδήποτε κίνητρο, αδυνατούμε να καταλάβουμε. Σε τι να το βασίσει; Στη μαγεία ή στην επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; Γιατί οι δημόσιοι δάσκαλοι (και συμπεριλαμβάνω πάντα τους … ‘καθηγητές’) θα αναπτύξουν μια ‘νέα’ κουλτούρα και με ‘ανιδιοτέλεια’ και ‘αυταπάρνηση’ θα αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς, θα υιοθετήσουν μοντέλα επιχειρηματικής αριστείας, θα θεσμοθετήσουν μετρήσιμους δείκτες, θα θέσουν φιλόδοξους στόχους, θα ‘μετρούν’ τα αποτελέσματα και θα αγωνίζονται να …βελτιώσουν εαυτούς και σχολεία με ευγενή …άμιλλα; Κάνοντας απεργίες για διατήρηση των απαράδεκτων «κεκτημένων» μονοπωλιακών προνομίων τους;

Θα πρέπει να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να δεχθούμε ότι ΜΟΝΟ ΜΕ ΥΓΙΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ έχουμε ελπίδες να βελτιώσουμε την παιδεία μας ώστε να βγάζει πολίτες ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ, με γερές βάσεις, με ικανότητα να μαθαίνουν, να δημιουργούν, να καινοτομούν, να συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα.

 Έφθασε ο καιρός να ‘διορθώσουμε’ τα στραβά της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ κατ’ αναλογία με το ΓΕΣΥ και μάλιστα χωρίς …συνεισφορά πέρα από μια πιθανή συμπληρωμή για φοίτηση στα «ακριβότερα» σχολεία -που πιθανόν να είναι τα …δημόσια!

  • Θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην εκπαίδευση η αρχή της ισοπολιτείας με την προσφορά πραγματικής ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ «ΣΧΕΔΟΝ ΔΩΡΕΑΝ» ΠΑΙΔΕΙΑΣ! Σε κάθε μαθητή/φοιτητή να δίνεται ένα δελτίο που θα εξαργυρώνεται από το σχολείο/κολλέγιο/πανεπιστήμιο στο οποίο θα επιλέγει/κατορθώνει να εγγραφεί! Το ποσό του δελτίου θα εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια με μέγιστο αυτό που αναλογιστές/κοστολογητές θα καθορίζουν για ψηλού επιπέδου μόρφωση στο αντίστοιχο επίπεδο και τύπο (δημοτικής, μέσης, γενικής, τεχνικής, θεωρητικής, πρακτικής κοκ) εκπαίδευσης. Το ποσό αυτό δεν πρέπει να αρκεί για όλα τα έξοδα του εκπαιδευτικού ιδρύματος (δημόσιου ή ιδιωτικού) αλλά θα απαιτείται ακόμη ένα ποσό (πχ 10%) που θα χορηγείται από το κράτος ανάλογα με τα αποτελέσματα του ίδιου του ιδρύματος με βάση κατάλληλους δείκτες! Σε όλους τους άριστους μαθητές/φοιτητές θα δίνεται ‘ολική υποτροφία’!

Ακόμη ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ σημαίνει να έχουμε εξειδικευμένα σχολεία (σε όλα τα επίπεδα) για τα διάφορα …ταλέντα (ιδιοφυΐες, καλλιτέχνες, αθλητές, τεχνίτες, παιδιά με ειδικές ικανότητες/ανάγκες,…), ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα της επιλογής μέσω αντικειμενικών εξετάσεων! Ισοπολιτεία σίγουρα δεν είναι η ψευδοσοσιαλιστική ισοπέδωση που ζημιώνει τους πάντες και οδηγεί σταθερά στον κατήφορο! 

  • Στο διευθυντικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων (που θα επιλέγεται για τις διευθυντικές και ηγετικές του ικανότητες και μόνο) θα πρέπει να δοθεί επαρκής ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ώστε να μπορούν να επιλέγουν δασκάλους και μέσα, πάντα με αυστηρά κριτήρια και υποχρεωτικά ελάχιστα επίπεδα! Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να περιοριστεί σε ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ και ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΡΟΛΟ. Τη διοίκηση και διεύθυνση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να αναλάβει Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης (ΟΚΥπΕ), κατ’ αναλογία με τον ΟΚΥπΥ!

  • Είναι βέβαιο ότι ο ανταγωνισμός θα ‘ξυπνήσει’ τους δασκάλους του δημοσίου, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν πάμπολλοι εξαιρετικοί σε παιδαγωγικές ικανότητες και αρκετοί σε ηγετικές ικανότητες (που σήμερα βρίσκονται, εκ του συστήματος, σε λανθάνουσα κατάσταση) και θα μεγαλουργήσουν! Οι υπόλοιποι, όσοι επαναπαυθούν στην …αδράνεια τους ή/και στην παιδαγωγική ανεπάρκεια τους, θα δουν τα σχολεία «τους» να φθίνουν, την ώρα που τα γειτονικά (δημόσια και ιδιωτικά) θα διαπρέπουν και τους εαυτούς τους να αναζητούν μια άλλη δουλειά στην οποία θα είναι παραγωγικοί!

  • ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ προς την πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση ας προσφέρει ΤΩΡΑ η εκλελεγμένη κυβέρνηση στον κάθε γονιό μια επιταγή με το ποσό που αναλογεί στην τάξη όπου φοιτά κάθε του παιδί, από την «ΑΠΟΚΟΠΗ» μισθού των απεργούντων δασκάλων δημόσιας δημοτικής και μέσης. Το δικαιούνται και το χρειάζονται. Όσοι μαθητές φοιτούν σε απογευματινά φροντιστήρια ενόψει πχ προεισαγωγικών (σχεδόν το 100% της τρίτης λυκείου), ας προσφέρουν την επιταγή για περισσότερες ώρες μαθημάτων στις ημέρες απεργίας. Σίγουρα θα προετοιμαστούν καλύτερα αποφεύγοντας την επανάληψη των ίδιων θεμάτων πρωί και απόγευμα! (Θα ευκολυνθούν και οι δημόσιοι δάσκαλοι όταν επανέλθουν στην τάξη, αφού η ύλη θα έχει καλυφθεί!)

*Δημοσιεύτηκε στον ΠΟΛΙΤΗ στις 15.9.2018 και στον Φιλελεύθερο στις 20.9.2018

This entry was posted in Κυβερνητική Πολιτική, Οικονομία, Ορισμοί, Παιδεία, Πολιτική. Bookmark the permalink.