Του Νίκου Τιμοθέου
Οι συντεχνιακοί των εκπαιδευτικών καταγγέλλουν την καταστρατήγηση θεσμών …δεκαετιών!
Αποφεύγουν όμως να πουν στον φορολογούμενο-πολίτη, τον εργοδότη τους, ποια αξία δημιούργησαν και του πρόσφεραν ως φορολογούμενου πολίτη-γονιού και στα παιδιά του, τους μαθητές, οι περίφημοι αυτοί ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΙ ΘΕΣΜΟΙ σε σύγκριση πάντα με το τι επιθυμεί ο ίδιος ο πολίτης-εργοδότης τους και τι απολαμβάνουν οι αντίστοιχοι αδελφοί πολίτες άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.
Βέβαια, κατάφεραν να καταστήσουν τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου το πλέον συντηρητικό, αντιδραστικό κατεστημένο που μπορεί να εκβιάζει την κοινωνία με απεργίες και στάσεις εργασίας χάριν τον μικροσυμφερόντων τους, αλλ’ όχι για τη βελτίωση του επιπέδου μάθησης.
Ένα κατεστημένο που «…δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης» -παρά τον πολυετή «θεσμοθετημένο διάλογο«- διάβαζε εκβιασμό! Ούτε για την πανάκριβη παραπαιδεία φταίνε οι καημένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι-εκπαιδευτικοί! Απλώς κάποιοι απ’ αυτούς, άγνωστο πόσοι, στη Μέση τουλάχιστον Εκπαίδευση, …πλουσιεύουν λανθάνοντες και μη καταβάλλοντες φόρο εισοδήματος επί του κουραστικού…απογευματινού εισοδήματος, ενδεχομένως μη ζοριζόμενοι το πρωί στο δημόσιο σχολείο. Ούτε για το «λαμπρό» επίπεδο πλείστων αποφοίτων των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων φταίνε.
- Γιατί άραγε δεν απαιτούν τη θεσμοθέτηση αμερόληπτων εξετάσεων αξιολόγησης ανά σχολείο για τους: (1) απόφοιτους δημοτικού, (2) απόφοιτους γυμνασίου, (3) απόφοιτους λυκείου και (4) όσους αποφοίτησαν πριν 3, 6 και 10 χρόνια από δημόσιο και από ιδιωτικό λύκειο, ώστε να μάθουμε τι έχουν πράγματι μάθει -πέρα από την παπαγαλία!
- Και η εξέταση ας καλύψει τα ελληνικά, τα μαθηματικά, γενικά θέματα φυσικοχημείας και οικονομικών αλλά και γενικές γνώσεις και ας περιλάβει και απόφοιτους πανεπιστημίων και ας σημειώσει κατά πόσο έκαναν …ιδιαίτερα μαθήματα όντας μαθητές.
-
Κρίμα! Έχουμε Θεσμό αξιολόγησης της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά αποφεύγουμε να εγκαθιδρύσουμε αντίστοιχο για την εγκύκλιο εκπαίδευση! Παραλληλίζοντας: αξιολογούμε τη διαρρύθμιση και την αισθητική του οικοδομήματος, αλλ’ όχι τα θεμέλια, τα στατικά, τις διάφορες τεχνικές υπηρεσίες και τις μονώσεις του.
Έφθασε επιτέλους ο καιρός να αποκτήσει ο φορολογούμενος-πολίτης το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να επιλέγει σε τι θα επενδύσει το φόρο του, που αναλογεί στην εκπαίδευση των παιδιών του, σε ένα ελεύθερο Γενικό Σύστημα Εκπαίδευσης ανάλογο του ΓΕΣΥ.
*Δημοσιεύτηκε στον ΠΟΛΙΤΗ στις 2.8.2018